mandag 4. juni 2012

Objektivguide:Vidvinkel-Zoom

I dette tredje innlegget i objektivguiden min har jeg kommet til det som nok er mitt favoritt-objektiv: Vidvinkel-zoom. Som nevnt i forrige innlegg så vil de fleste som kjøper et kamera med en standard-zoom for se begrensningen på hvor mye de kan zoome inn, og derfor gå til innkjøp av en tele-zoom. Men min (kontroversielle?) påstand er at når man begynner å ta fotografering seriøst så legger man fra seg tele-objektivet og går til anskaffelse av et vidvinkelobjektiv. Dette er selvsagt satt på spissen, men en vidvinkel-zoom har en naturlig plass i enhver fotobag.

En vidvinkel-zoom har et brennviddeområde på typisk 10-20mm eller 12-24mm, og prisen starter på drøye 3000 kroner. Både Nikon og Canon lager slike objektiver, men du kan også kjøpe fra andre produsenter som for eksempel Sigma.

Om du kjøper en vidvinkel-zoom, setter den på kameraet ditt, og tar bilder som du pleier så blir du neppe overveldet av resultatet. Vidvinkelen gjør at alt blir mindre, og du kan fort ende opp med uinteressante bilder. Hemmeligheten bak "riktig" bruk av en slikt objektiv er å finne noe interessant du kan bruke som forgrunn, og så gå tett innpå dette. Og når du føler du er tett innpå så gå enda litt nærmere. Sett fokuspunktet på forgrunnen og velg gjerne en blender på f/11 eller f/16 for å få mest mulig i fokus. Det kan også være effektivt å ha kamera nær bakken når du tar bildene.

I dette bildet valgte jeg bakhjulet på bilen som forgrunn, og fokuserte på dette.


Her er det klokken som er brukt som forgrunn. Denne fant jeg et annet sted i det forfalne bygget, men jeg ante potensialet til den og prøvde å finne en bakgrunn der jeg kunne bruke klokken som forgrunn.


I de to neste bildene er det ikke en ting som blir brukt som forgrunn, men teksturen i fjellet og i sanden. Når du tar et slikt bilde så fokuser ca. en tredjedel inn i bildet, og bruke en liten blender. Da får du mest mulig i fokus.





Når du tar bilder, uansett hvilket objektiv du bruker, så kan du gjøre motivet ditt mer interessant ved å se det fra uvante vinkler. I bildet under har jeg prøvd på dette, men også brukt tipsene jeg har gitt over. Her er blomstene brukt som forgrunn, kamera holdt helt nede ved bakken, og blender f/22 ble brukt både for å få god dybdeskarphet og for å få stjerne-effekten av solen.



Så om du nå har kjøpt inn en vidvinkel-zoom, en standard-zoom og en tele-zoom, og dermed dekket alle brennvidder fra 10mm til 300mm, trenger du da noe mer? Ja, faktisk! Den neste begrensningen du vil se i objektivene dine er blenderen - selv den største blenderen du kan stille inn er ikke spesielt stor. Da kan det være greit å ha et objektiv med fast brennvidde, og slike skal jeg beskrive i neste objektivguide.

Skrevet av Fredrik Knoph (http://knoph.blogspot.no/)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar