tirsdag 22. mai 2012

Utstyret som løfter bildet

Det finnes utallige fotomuligheter er man kreativ nok, og dersom man har det rette utstyret. Har du et digitalt kamera er det et hav av muligheter både bildeteknisk og når det kommer til utstyr. Mange har etterspurt en guide til det mest brukte utstyret innenfor digitalbransjen og til systemkamera. I dette innlegget tar vi for oss noe av det vanligste utstyret til fotobruk. 


Polarisasjonsfilteret øker kontrasten i bildet.
Filter
Som vi tidligere har postet på bloggen er filter et must for proffotografen. Ikke bare beskytter de linsen, men mange kan også gjøre bildekvaliteten betraktelig bedre. Er du på jakt etter bilder med mer dynamikk og kraftigere farger velger du et polarisasjonsfilter. Dette filteret tar bort refleksjoner og øker fargene i bildet. Passer perfekt om du skal ta landskapsbilder, eller bilder hvor havgrunnen skal komme til syne. Dersom du kun er på jakt etter et filter som skal beskytte linsen og fjerne UV-stråler velger du et UV-filter. I enkelte tilfeller kan det være behov for å begrense lysmengden som kommer inn til eksponering. Ønsker du å få stor dybdeskarphet er det lite ønskelig å gå ned på blenderåpningen, og da kan et ND-filter som reduserer lysfølsomheten brukes. Da får man både dybdeskarphet og riktig lysmengde.

Komplett filterguide her http://elite-foto.blogspot.com/2012/04/utforsk-mulighetene-med-et-filter.html

Ekstern blitz
De aller fleste kameraer har innebygget blitz. Denne blitzen er liten, og kan brukes i sammenhenger der man raskt må ta et øyeblikksbilde. Den er derimot lite egnet til å ta portretter, eller bedre bilder innendørs. Et av hovedpoengene med å kjøpe en ekstern blitz er nettopp at man kan justere lysmengden blitzen slipper ut, vinkle den så lyset går rett mot ansikter, og samtidig ha en adekvat styrke. Eksterne blitzer plasseres i blitz-skoen på toppen av kameraene. Det er viktig å skaffe seg en blitz som passer til kameramerket. Også de fleste hybrid-kameraer har støtte for ekstern blitz, men da gjerne fra egen produsent. Vi kommer til å gå igjennom innstillinger og bruk av ekstern blitz i et fremtidig innlegg.

Objektiver
Det finnes utallige mange objektiver til systemkameraer. Det som kan være greit å kunne er de ulike klassene innenfor objektivverdenen. De fleste har hørt om Zoom-objektiver som brukes til å ta avstandsbilder. Objektiver med trinnløs zoom som over 55mm kaller man Zoom-objektiver. Har man et standardobjektiv fra 18-55mm kan f.eks en linse fra 70-300mm være et godt alternativ. Dersom man kun ønsker en linse kan eksempelvis 18-200mm være en god investering. Vidvinkel-objektiver har egenskapen med å gjøre synsfeltet videre enn virkeligheten. Objektivet er perfekt til å ta bilder innendørs og brukes gjerne av boligmeglere for å gjøre rommene “større”. Objektiver under 35mm (speilrefleks) er å regnes som vidvinkel. Makro-objektivene er linser med stor nærgrense, og med forstørrelsesgrad 1:1 eller større. Vil du ta bilder av blomster eller insekter og ønsker å komme nære inn på objektet er dette objektivet du skal velge.


Når det kommer til objektiver er det ikke bare brennvidden som er viktig, også objektivets lysstyrke. De fleste medfølgende objektivene har blender fra 3.5-5.6 (altså 3.5 ved laveste brennvidde og 5.6 ved høyeste). Blenderen er både med på å bestemme hvor mye lys som slipper inn, men også dybdeskarpheten til bildet. Er du i et mørkt rom uten blitz, stiller man gjerne ned blenderen, og da lønner det seg med et objektiv som har mulighet for lav blender. Vær obs på at lav blender også gir stor dybdeskarphet. På denne måten kan du få et motiv i bildet til å bli skarpt, mens noe blir uskarpt.

Stativ
Kanskje en selvfølge for mange, og en veldig enkel investering. Stativet er et must når du skal ta stillbilder hvor kamera må stå helt stille. Ikke minst ved mørke motiver der lukkertiden er lengre for å Større stativer som tripodstativer er nyttige det meste, deriblant portretter og video. Ulempen er at de er store og mindre mobile enn for eksempel ettbeinstativene. Tar du bilder av ting i fart, f.eks fotballbane kan et ettbeinstativ være tingen for deg. Som navnet tilsier har de ett bein, er lette, men er derfor mindre stabile. Sportsfotografene bruker disse på banekamper. Et spennende stativ er den såkalte “Gorillapodden”. Beina er laget av kuler, og kan tvinnes rundt stokker og stolper. De finnes i flere farger, og lar fotografen utforske helt nye komposisjoner!

Dette var noe av ekstrautstyret som kan være fint å ha. I kommende innlegg tar vi for oss utstyr til hjemmelaget studio.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar