tirsdag 12. juni 2012

Tips til sommerfotografering

Lær deg hvordan du skal møte utfordringen fra sola og få gode motlysbilder. Skrevet av Bjørn Moholt.

Bildet av damene på stranda i Mykonos er tatt et stykke utpå etternmiddagen, med lav sol bakfra.
Bildet av damene på stranda i Mykonos er tatt et stykke utpå etternmiddagen, med lav sol bakfra. Foto: Bjørn Moholdt


Sommer er høylysets tid. Sola skinner ofte fra klar himmel, og den reflekteres gjerne i ulike flater, som sjø, husfasader og vinduer. For den fotograferende er dette en utfordring som kan møtes på ulike måter.
Fra tidlig på dagen til et stykke ut på ettermiddagen er sola på det mest intense. Da «vasker den ut» fargene, og skaper gjerne uheldige skygger, særlig hvis du skal fotografere mennesker. Men sola kan også bidra til å skape spennende effekter.

En spennende og utfordrende tilnærming er å slippe sola inn bak ovenifra eller bakfra, og plassere objektene enten i silhuett, eller komponere i et slags blandingslys. Fargepaletten blir ofte svært begrenset, men her åpner det seg muligheter i etterbehandlingen som gjør at du kan dra opp for eksempel varmetonen ekstra for effekt.
På eksemplene her er fargetonen fremhevet, noe som i disse tilfellene skaper en tiltalende varme.

Det er flere måter å omgå problemet med hardt lys på. For portretter kan du velge å bruke blits, for å lette opp skygger i detaljene og legge på et bløtere lys. Du kan også bruke en reflektor (gullfarget) som gjør noe av det samme, men som da ikke blir fullt så markert.
Et annet alternativ er å trekke inn i skyggene, og konsentrere deg om hva som skjer der. Under parasollen til en gateselger, markisen på en restaurant, eller i skyggen av en bro eller skyskraper. Mulighetene her er faktisk langt flere enn det man skulle tro. Med dagens moderne kameraer er det også mulig å skru opp følsomheten på bildebrikken uten særlig problemer hvis det blir for mørkt. Dermed har du i tillegg større slingringsmonn på innendørs markeder, museer eller andre spennende steder der folk ferdes.

http://www.reiserogferie.no/article3177361.ece

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar