mandag 25. juni 2012

12 tips til gode landskapsbilder

Ferie er høytid for bildetaking og mange av oss tar mye bilder av de fantastiske stedene vi besøker, enten det er i Norge eller i utlandet. For at du skal ta enda bedre bilder i år, så får du her noen tips på veien:)
God fotografering!

Landskapsbilder er en favoritt for de fleste med kamera mellom hender, men med noen enkle grep kan du gjøre et vakkert landskapsbilde til noe mye mer.

Husk forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn
Et godt landskapsbilde består gjerne av tre elementer: forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn. Er alle disse til stede vil landskapsbildet få mer dybde, og inneha mer interesse for betrakteren. Det klassiske landskapsbildet som benytter alle tre elementene, er bildet der vannet er plassert i forgrunnen, trær eller fjell i mellomgrunnen og himmelen i bakgrunnen. Men det finnes langt flere muligheter enn det.
Forgrunnen er ofte betrakterens første møte med bildet, og bør utnyttes til fulle. Den kan brukes til å plassere elementer som steiner eller lignende, eller ting som leder betrakteren innover i bildet.
Mellomgrunnen er den som oftest blir glemt, men i landskapsbilder er den nærmest essensiell for å unngå at bildet blir flatt. Her hviler ofte øyet, og dette er derfor et godt sted å plassere bildets hovedmotiv.
Bakgrunnen er viktig i alle bilder, og landskapsbilder er intet unntak. Det er her bildet ender, og fotografen må derfor sørge for en passende slutt, som ikke tar for mye eller for lite oppmerksomhet, alt ettersom hva som passer bildet best. I landskapsbilder vil bakgrunnen imidlertid ofte være himmelen.


Horisonten
Horisonten er et viktig element i de aller fleste landskapsbilder. Den har betydning for bildets balanse og kan være med å avgjøre hvor bildets fokus ligger. Som en regel bør horisonten være rett og ikke plassert i midten av bildet.
Et godt utgangspunkt for hvor i bildet horisonten bør plasseres er det gyldne snitt eller tredelingsregelen. Plasserer du horisonten i øverste del av bildet, vil bildets fokus ligge på bakken, plasserer du den i nederste del av bildet, vil fokus ligge på himmelen. Men husk, dette er bare regler, og i fotografi er regler ofte til for å brytes!



Foto: Konrad LewFoto: Konrad Lew



Dybdeskarphet
Det klassiske landskapsbildet er ofte knivskarpt hele veien fra forgrunn til bakgrunn, slik at alle detaljer er synlige. Landskapsbilder dekker ofte store områder, og for å få alt i fokus bør man ta i bruk liten blenderåpning. Jo mindre åpningen er (høyere tall), desto mer av bildet kommer i fokus.
Når det er sagt, er det ingenting i veien med å eksperimentere med blenderåpningen og skape landskapsbilder der bare deler av bildet er i fokus. Her gjelder det å prøve seg frem.

Tid på døgnet
Lyset utendørs er i konstant endring gjennom et helt døgn, alle med hver sine kvaliteter. Noen lystyper er mer egnet for fotografering enn andre. Lyset rett før og etter soloppgang, og rett før og etter solnedgang, kalles den gyldne timen. Dette lyset gir landskapet et mykt og varmt uttrykk.
Ved solnedgang og soloppgang bades landskapet i sterke varme farger som gir bildene en helt spesiell glød. Midt på dagen er lyset enten skarpt med mye skygger, dersom det er sollys, eller flatt og grått, dersom det er overskyet.
Om natten er det lite lys å oppdrive om man fotograferer langt vekk fra sivilasjonen, men er det måneskinn og stjerneklart, vil dette gi et mykt blått lys. Her vil stativ og lang lukkertid være nødvendig for å få resultater.




Foto: Ian SerjeantFoto: Ian Serjeant


Komposisjon
En god komposisjon er minst like essensielt når man skaper landskapsbilder som når man skaper andre typer bilder. En god komposisjon er en som gjør at bildet er balansert og behagelig for øyet å se på. Det finnes flere komposisjonsregler som kan være nyttige å kunne, deriblant det gyldne snitt og tredelingsregelen.
Imidlertid er det med komposisjonsregler som med de fleste andre regler innen foto, lær dem, bruk dem og bryt dem.


Se etter linjer
Naturen er full av linjer, som bare venter på å gjøre nytte for seg i bilder. Linjer kan nemlig skape mange effekter og er en fin måte å fange betrakterens interesse på. Se etter linjer som leder betrakteren inn i bildet, som buktende stier eller elver, men pass deg for linjene som leder dem ut igjen av bildet.
Bruk horisontale linjer til å uttrykke ro og stabilitet, diagonale til å uttrykke dynamikk, og vertikale linjer til å uttrykke styrke eller vekst.



Foto: Shaun LoweFoto: Shaun Lowe



Snu kameraet
Horisontalt, eller liggende format, kalles også landskapsformat. Og det ikke uten grunn. De fleste tyr automatisk til liggende format når de fotograferer landskap.
Men det er absolutt ingen grunn til at det skal være sånn. Fotograferer du landskap med stående format, bryter du ut av vant mønster og skaper bilder som kan uttrykke spenning og dramatikk.



Inkluder noe av interesse
Et pent landskap er kanskje fint å se på, men det betyr ikke at det skaper gode bilder. Inkluder derfor et fokuspunkt i bildet, et motiv som skaper interesse og som betrakteren kan hvile øynene på. Slik unngår du at landskapet virker tomt og bildet uferdig.
Ting som kan skape interesse kan være steiner, trær, mennesker, bygninger eller andre elementer som gjerne befinner seg i landskapet. Slike objekter kan også bidra til å formidle skala, slik at betrakteren får en følelse av hvor stort landskapet faktisk er.


Foto: Robert SzajkowskiFoto: Robert Szajkowski



Bruk tid
Lang lukkertid er spesielt flott ved fotografering av motiver som beveger på seg, slik som vann eller vind. Bruker du lang eksponeringstid når du fotograferer fossefall, bekker, elver og hav i bevegelse, vil vannet få et fløyelsaktig utseende og bildet får et dynamisk uttrykk. Husk stativ eller annet stødig underlag når du fotograferer med lang lukkertid.

Utnytt været
Heller enn å la været diktere når du kan eller ikke kan fotografere, bør du bruke det været som er til sin fordel. Regner det, eller bygger opp til storm, så bruk de dramatiske skyene til å skape bilder fulle av drama og spenning.
I sterkt solskinn kan du bruke de sterke skyggene til å skape bilder fulle av kontraster. Overskyet vær gir bilder som er jevnt belyst, mens tåke skaper et mystisk slør over landskapet. Kort sagt, kom deg ut i all slags vær og ta kontroll over bildene dine!



Foto: Alexander HafemannFoto: Alexander Hafemann


Se opp!
Himmelen er et av de aller mest undervurderte elementene i landskapsbilder. Den kan være så uendelig mer enn bare en blå eller grå flate i øvre del av bildet, om man bare tar seg tid til å løfte blikket og se opp! En regntung himmel full av mørkegrå skyer gir bildet en følelse av dramatikk, mens lette hvite skyer gir en levende bakgrunn.
Tykke Cumulus-skyer setter fantasien i sving, mens solnedgangens rød-oransje praktskyer er en riktig opplevelse for både øyne og sanser. Ingen skyer er like, og gir dermed en ubegrenset mengde spennende motiver. En flott himmel får den oppmerksomheten den fortjener ved at horisonten plasseres i nedre del av bildet.

Perspektiv og vinkel
La ikke alle formaninger om rette horisonter skremme deg, landskapsfotografi er ypperlig for eksperimentering med vinkler og perspektiver. Kom deg opp på en fjelltopp, eller i et helikopter og fotografer ned, legg deg ned på bakken og fotografer opp på landskapet over deg. Snu og vri på kameraet til du finner et motiv som ikke bare er flott, men også spennende.
Kort sagt, ikke vær redd for å se verden fra en uvant og annerledes vinkel!


Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar