tirsdag 22. mai 2012

Utstyret som løfter bildet

Det finnes utallige fotomuligheter er man kreativ nok, og dersom man har det rette utstyret. Har du et digitalt kamera er det et hav av muligheter både bildeteknisk og når det kommer til utstyr. Mange har etterspurt en guide til det mest brukte utstyret innenfor digitalbransjen og til systemkamera. I dette innlegget tar vi for oss noe av det vanligste utstyret til fotobruk. 


Polarisasjonsfilteret øker kontrasten i bildet.
Filter
Som vi tidligere har postet på bloggen er filter et must for proffotografen. Ikke bare beskytter de linsen, men mange kan også gjøre bildekvaliteten betraktelig bedre. Er du på jakt etter bilder med mer dynamikk og kraftigere farger velger du et polarisasjonsfilter. Dette filteret tar bort refleksjoner og øker fargene i bildet. Passer perfekt om du skal ta landskapsbilder, eller bilder hvor havgrunnen skal komme til syne. Dersom du kun er på jakt etter et filter som skal beskytte linsen og fjerne UV-stråler velger du et UV-filter. I enkelte tilfeller kan det være behov for å begrense lysmengden som kommer inn til eksponering. Ønsker du å få stor dybdeskarphet er det lite ønskelig å gå ned på blenderåpningen, og da kan et ND-filter som reduserer lysfølsomheten brukes. Da får man både dybdeskarphet og riktig lysmengde.

Komplett filterguide her http://elite-foto.blogspot.com/2012/04/utforsk-mulighetene-med-et-filter.html

Ekstern blitz
De aller fleste kameraer har innebygget blitz. Denne blitzen er liten, og kan brukes i sammenhenger der man raskt må ta et øyeblikksbilde. Den er derimot lite egnet til å ta portretter, eller bedre bilder innendørs. Et av hovedpoengene med å kjøpe en ekstern blitz er nettopp at man kan justere lysmengden blitzen slipper ut, vinkle den så lyset går rett mot ansikter, og samtidig ha en adekvat styrke. Eksterne blitzer plasseres i blitz-skoen på toppen av kameraene. Det er viktig å skaffe seg en blitz som passer til kameramerket. Også de fleste hybrid-kameraer har støtte for ekstern blitz, men da gjerne fra egen produsent. Vi kommer til å gå igjennom innstillinger og bruk av ekstern blitz i et fremtidig innlegg.

Objektiver
Det finnes utallige mange objektiver til systemkameraer. Det som kan være greit å kunne er de ulike klassene innenfor objektivverdenen. De fleste har hørt om Zoom-objektiver som brukes til å ta avstandsbilder. Objektiver med trinnløs zoom som over 55mm kaller man Zoom-objektiver. Har man et standardobjektiv fra 18-55mm kan f.eks en linse fra 70-300mm være et godt alternativ. Dersom man kun ønsker en linse kan eksempelvis 18-200mm være en god investering. Vidvinkel-objektiver har egenskapen med å gjøre synsfeltet videre enn virkeligheten. Objektivet er perfekt til å ta bilder innendørs og brukes gjerne av boligmeglere for å gjøre rommene “større”. Objektiver under 35mm (speilrefleks) er å regnes som vidvinkel. Makro-objektivene er linser med stor nærgrense, og med forstørrelsesgrad 1:1 eller større. Vil du ta bilder av blomster eller insekter og ønsker å komme nære inn på objektet er dette objektivet du skal velge.


Når det kommer til objektiver er det ikke bare brennvidden som er viktig, også objektivets lysstyrke. De fleste medfølgende objektivene har blender fra 3.5-5.6 (altså 3.5 ved laveste brennvidde og 5.6 ved høyeste). Blenderen er både med på å bestemme hvor mye lys som slipper inn, men også dybdeskarpheten til bildet. Er du i et mørkt rom uten blitz, stiller man gjerne ned blenderen, og da lønner det seg med et objektiv som har mulighet for lav blender. Vær obs på at lav blender også gir stor dybdeskarphet. På denne måten kan du få et motiv i bildet til å bli skarpt, mens noe blir uskarpt.

Stativ
Kanskje en selvfølge for mange, og en veldig enkel investering. Stativet er et must når du skal ta stillbilder hvor kamera må stå helt stille. Ikke minst ved mørke motiver der lukkertiden er lengre for å Større stativer som tripodstativer er nyttige det meste, deriblant portretter og video. Ulempen er at de er store og mindre mobile enn for eksempel ettbeinstativene. Tar du bilder av ting i fart, f.eks fotballbane kan et ettbeinstativ være tingen for deg. Som navnet tilsier har de ett bein, er lette, men er derfor mindre stabile. Sportsfotografene bruker disse på banekamper. Et spennende stativ er den såkalte “Gorillapodden”. Beina er laget av kuler, og kan tvinnes rundt stokker og stolper. De finnes i flere farger, og lar fotografen utforske helt nye komposisjoner!

Dette var noe av ekstrautstyret som kan være fint å ha. I kommende innlegg tar vi for oss utstyr til hjemmelaget studio.

mandag 21. mai 2012

Babybilder

Foto: Trine Bjervig, www.bjervig.no

Vi går nå inn i de travleste månedene på fødeavdelingene i Norge. Mai, juni, juli og august er de månedene med flest fødsler.
Når man skal ta bilde så er barna et soleklart fotoobjekt i familiene. Hvis man ikke har et ordentlig kamera før man får barn, så investerer man i dette når man står foran en familieforøkelse.

Vi ønsker gjerne å bidra til at du får tatt de øyeblikksbildene som du kan dele med familie og venner. For å gi dere litt råd og inspirasjon vil vi nå gi dere noen små tips på veien:

Tips til babyfotografering
Ønsker du å ta like bra bilder av din nyfødte lille skjønnhet, kan disse tipsene fra fotograf Cecilie Bech hjelpe deg på vei.
Her kan du lese flere av Bechs tips til hvordan ta bra bilder av barn:
  • Unngå blits: Samtidig er de svært vare for skarpt lys. Det er derfor en fordel å kunne bruke det eksisterende lyset fremfor å fyre av blitsen.
  • Naturlig lys: Naturlig, mykt lys inne fremhever også det sarte og nyfødte preget.
  • Knips når barnet sover: Ofte er de beste spedbarnsbildene tatt når barnet sover.
  • Lang lukkertid: Sovende er babyen avslappet i kropp og ansikt, og man kan bruke lange nok lukkertider til å utnytte det eksisterende lyset.
  • Mer liv etter et halvt år: Når babyen nærmer seg halvåret, blir det straks mer spennende å fotografere.
  • Skru opp varmen: Samtidig er de rettere i kroppen, og kan gjerne sitte - hvert fall med litt støtte. Ha det godt og varmt i rommet, så går det fint å kle av barnet.
  • Myke rekvisitter: Et mykt teppe eller et saueskinn er fint for barnet å ligge på.
  • Røde øyne: Røde øyne er generelt et problem når man fotograferer med kameraets innebygde blits.
  • Store pupiller : De røde øynene kommer av at lyset reflekteres av netthinnen. Barn har store pupiller, og får oftere røde øyne enn voksne.
  • Bruk ekstern lyskilde: Med en ekstern blits blir avstanden mellom blitsen og øynene større, og problemet kan unngås.
  • På med lampene: Røde øyne kan også reduseres ved å sette på ekstra lys i rommet, da pupillene som regel vil trekke seg mer sammen.
  • "Anti røde øyne": Mange kameraer har en såkalt anti røde øyne-funksjon, noe som gjerne er flere blink eller en ekstra blitsutløsning i forkant av fotograferingen.
  • Kan miste uttrykket: Dette gir tidsforsinkelse før bildet tas, og det er lett for å miste de spontane ansiktsuttrykkene.
  • Rediger bildet: Det kan da heller være gunstigere å redigere bort de røde øynene i ettertid. Dette gjøres enkelt med egne knapper i så å si alle bildebehandlingsprogrammer.

Inspirasjon

Vi ser at flere fotografer fotograferer nyfødte babyer sovende. Dette blir en type yndige bilder. Du kan enten velge å følge fotografene på deres blogger eller Facebooksider for å få inspirasjon til hvordan du selv kan ta bilde. Eller så kan du bestille time til en fotograf i nærheten. Hos mange fotografer kan du ta med effekter og komme med ønsker vedrørende hvilken stil du ønsker på bildene.

Boken "Sleeping Beauties: Newborns in Dreamland" med sovebilder tatt av fotografene Tracy Raver og Kelley Ryden, har fått mye omtale verden over. © Foto: Ryden-Raver LLC


Vi følger også Carrie fra Los Angeles som tar mange bilder av babyer. Dette er stort sett sovende babyer i fosterstilling. http://capturedbycarrie.com/blog/testimonials/


Trine Bjervig, se www.bjervig.no, tar også bilder av babyer med samme mye stil som de andre som er nevnt ovenfor.


Du kan også sjekke ut www.gullungene.no som drives av fotograf Michaela Nemeckova.


Flere fotografer har også inspirasjonskilder for fototaking av større barn.

Foto: Michaela Nemeckova


Uansett husk å lage fotobok av bildene. Dette er en kjempefin måte å kunne vise fram dine fantastiske bilder til familie og venner!

Fujifilm Fotobok Brilliant


Vi er så utrolig fornøyde med den gode mottakelsen vår nye fotobokserie, Fujifilm Fotobok Brilliant, har fått ute hos dere. Det er MANGE som den siste tiden har laget sin egen, helst spesielle fotobok. Er du en av disse? Del den gjerne med oss i Elite Foto!


Vi har ved lansering av Fujifilm  Fotobok Brilliant gjort et samarbeid med Ving, der 5 personer som bestiller sin fotobok hos oss innen 24. juni, vil finne et reisegavekort på kr. 5000,-
Det kalles dobbel glede!


Ving har et bredt reisetilbud enten du ønsker en øde strand, storby eller en tur til Svalbard.


Hvilket er ditt favorittreisemål?


eller Vings nyhet til vinteren...
Denne uken vil du finne annonse vedr vår Fujifilm Fotobok Brilliant i følgende magasiner Tara (18. mai), Hjemmet (21. mai), Foreldre & Barn (21. mai) og Kamille (25. mai).

God lesning!


onsdag 16. mai 2012

Kaketips dagen før dagen...

Mat er også kjempefint å ta bilder av og ikke minst inspirerer slike bilder til at andre får lyst til å lage de rettene man tar bilde av. Siden det nå er dagen før dagen, så legger vi til noe som passer veldig godt. God 17. mai!


Pavlova

Marengs med god krem og friske bær til 17.mai.    

Ingredienser:
4 dl sukker


Fyll:

Framgangsmåte:
MARENGS:
Forvarm stekeovnen til 250 grader. Tegn opp sirkel på 26 cm i diameter på et bakeparir.
Visp eggehvitene til hard skum i en helt ren bolle. Ha i eddiken mens du visper.
Tilsett sukker, maisenamel og vaniljesukker litt etter litt i eggehvitene mens du fortsatt visper.
Når massen er blank og smidig har du den på bakepapiret, innenfor sirkelen.
Sett platen nederst i ovnen og senk varmen fra 250 grader til 100 grader. Stek bunnen i ca en time.
Marengesen er sprø på yttersiden og myk inni. La den avkjøles og flytt den forsiktig over på fat.

 
Framgangsmåte Fyll :
Rett før servering vispes fløten tilsatt sukker til krem og blandes med vaniljekrem.
Pynt med rikelig med bær.

Kilde:

mandag 14. mai 2012

Hurra, for 17. mai!

Foto: NTB Scanpix

Norges nasjonaldag er rett rundt hjørnet og programmet er tettpakket for de fleste. Her er en liten huskeliste for 17. mai fotografen.


Husk....


... å lade batterier til kamera og blits. Det er fryktelig kjedelig å gå tom for batteri når du akkurat skal forevige et viktig øyeblikk!


... å overføre gamle bilder til din PC/MAC og tøm minnekortene. Sjekk at bildene er blitt overført. For å spare tid senere så er det smart å legge bildene inn i mapper, slik at det er lett å finne bildene senere. For å sikre dine bilder ekstra, så kan du i tillegg laste dine bilder opp på sikker lagring. Dette gjør du enkelt i vår programvare "Mitt bildearkiv". Da er alt klart for nye eksponeringer og mange nye minner. http://www.elitefoto.no/sections/misc/organize/


... å kjøpe ekstra minnekort.


... å kjøpe rensesett. Puss linsen før viktige anledninger, så får du bedre bilder:)

...å pakke fotobagen så lett som mulig. Det kan bli mye gåing på 17. mai og det er kjedelig å bære på tungt fotoutstyr.

... å sjekke værmeldingen. Blir det regn? Husk at ditt kamera er ikke vanntett, hvis du ikke bruker et sporty vanntett kamera. Du kan feks få hjelp av en venn med paraply.

... å ta mange bilder. Forevige denne fargerike dagen. Ta bilder av venner og familie og ikke minst....husk å bli med på noen bilder selv også:)

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Ha en strålende 17. mai!



tirsdag 8. mai 2012

Objektiv guide: Tele-zoom

De fleste som kjøper et nytt speilreflekskamera oppdager fort at objektivet som de fikk med har en veldig begrenset mulighet til å zoome inn på ting langt borte, og den første oppgraderingen blir derfor ofte en tele-zoom. Typisk brennvidde for et slikt objektiv er 70-300mm. Prisen for et slikt objektiv begynner på ca. 1000 kroner, og vil du ha det beste så koster det omkring 4000 kroner.






Når man tar i bruk et slikt objektiv så er det veldig typisk at man bruker det stort sett på 300mm, altså zoomet inn så mye som mulig. Det er jo derfor man har kjøpt objektivet! Når man bruker denne brennvidden er det et par ting man må huske på:

  • Blenderen varierer med brennvidden, og du har den minste blenderen på 300mm. Det vil si at jo mer du zoomer inn, jo mindre lys slipper inn gjennom objektivet, og jo lenger lukkertid får du.
  • Om du noen gang har brukt en kikkert så har du nok oppdaget hvor vanskelig det er å holde den helt i ro når du ser gjennom den. Dette fenomenet er det samme med et teleobjektiv - jo større brennvidde du har jo mer ømfintlig blir det for bevegelser. En enkel måte å kompensere for dette på er å bruke en rask lukker, og tommelfingerregelen sier at du skal bruke det inverse av brennvidden. Altså om du har en brennvidde på 300mm så bør du bruke minst 1/300s lukker.





Etter å ha tatt bilder en stund så er det mange som ser at normal-zoomens videste brennvidde på 18mm er veldig begrensende, og en vidvinkel-zoom er derfor naturlig som objektiv nummer tre. Dette er også et av mine favorittobjektiver, og du skal få vite mer om det i neste objektivguide her på bloggen.






Et teleobjektiv er utmerket til å plukke ut detaljer med. De fleste vil bruke et vidvinkelobjektiv for å ta landsskapsbilder, men prøv også å plukke ut detaljer i landskapet med en tele. Og tar du en rundtur i byen så er det et stort utvalg av detaljer som du kan isolere med et slikt objektiv - bygninger, folk, dyr, trær, biler, båter, osv.






Et slikt objektiv er også bra for å ta portretter. Zoom til ca. 150-200mm og beveg deg så frem eller tilbake til du får det utsnittet du vil. Zoomen tvinger deg til å stå et stykke fra personen du tar bilde av, og dette medfører at proporsjonene i ansiktet blir pene. Bruker du en vidvinkel til å ta et portrett kan du ende opp med en stor nese og små ører, og det er nok ikke modellen din særlig fornøyd med!





Skrevet av: Fredrik Knoph; http://knoph.blogspot.com

mandag 7. mai 2012

Fotokonkurranse: "Livets viktigste øyeblikk"

Vi er nå ute etter å finne de beste bildene på "Livets viktigste øyeblikk". Dette kan være alt som er med på å skape et viktig øyeblikk i ditt liv. Eksempler kan være et barn blir født, miste første tann, første skoledag, skåre sitt første mål, bryllup osv. Det er du som avgjør hva som er viktig.

Premie: Vinneren som trekkes ut av en jury får et Samsung ST200F i premie. Dette er et Wi-Fi kamera som gjør det lett å overføre bilder og video til PC, e-post, YouTube og Facebook. Perfekt å ha med på ferie! Verdi kr 1700,-

Hvordan bli med i konkurransen? Du sender inn ditt bilde (du kan også sende inn flere) + navn, adresse og telefonnummer til bilder@elitefoto.no innen 31. juli 2012.

Lykke til!

onsdag 2. mai 2012

Konkurranse; del din fotobok


Elite Foto har nettopp lansert en ny eksklusiv fotobokserie med ekte fotopapir. I den sammenheng ønsker vi å få inn bilder av din fineste fotobok. Disse bildene vil bli med på å gi ideer til alle andre som ønsker å lage fotobøker.

Premie:

Blant de som sender inn sine fine bilder vil vi trekke ut en person som får en Fujifilm Fotobok Brilliant str. 30x30cm, 48 sider.

Send inn dine bilder til : bilder@elitefoto.no
Innen 31. mai.

Bli med å dele dine viktige øyeblikk!