fredag 23. mars 2012

Fotoredigering

Mange lurer på hvordan de enkelt kan redigere sine bilder.
De erfarne bruker gjerne Photoshop, men for mange holder Photoshop Elements i massevis. Dette er et bildebehandlingsprogram som bruker koste rundt 1000,- kroner.
Man kan blant annet eksperimentere med effekter som f.eks. begrenset dybdeskarphet, lage morsomme bildemontasjer med funksjonen Picture Stack, eller få frem en drømmelignende stemning ved hjelp avOrton-effekten. Photoshop Elements 10 har også nye tekstfunksjoner som gjør det mulig å legge inn tekst som følger kurver, konturer og andre former i bildene. I tillegg finnes det nye guider til bildebeskjæring som hjelper brukere på alle nivåer til å forbedre komposisjonen. Den smarte penselen kan benyttes til å male unike effekter på utvalgte deler av et fotografi – ved hjelp av blant annet 30 nye penseleffekter, for eksempel blyantskisse og oljepastell.

Photoshop Elements 10 passer for brukere som er aktive i sosiale medier og forum på nettet. Man kan dele fotografier direkte fra Elements Organizer – og gir en rekke alternativ til hvordan spre bilder på Facebook, Flickr, YouTube eller Photoshop.com. Blant annet kan Photoshop Elements integreres med vennelister på Facebook hvilket gjør det enkelt å tagge bilder som siden kan lastes opp på Facebook.

Serif PhotoPlus SE


Serif tilbyr en lang rekke programmer for å redigere bilder, skrive dokumenter, lage websider, kunst og 3D-animasjoner. Felles for alle er at du kan laste ned en gratisversjon, eller betale noen kroner for å kjøpe en mer avansert utgave.
Fotoredigeringsprogrammet PhotoPlus er et avansert verktøy for å redigere bilder, også selv om du velger gratisversjonen.
Det støtter redigering i lag, kloning og filter. I motsetning til mange andre gratisprogrammer, gir PhotoPlus en følelse av å jobbe i et kvalitetsprogram.
Sjekk ut: www.freeserifsoftware.com

PhotoScape


PhotoScape er ikke et fotoredigeringsprogram på samme måte som Photoshop, Gimp og Paint.NET. Det er mer et kreativt verktøy for å leke med, forbedre og skrive ut bildene dine.
Programmet er delt inn i 13 ulike deler, som du velger mellom med et trykk fra PhotoScape-hjulet. All tekst er på norsk, så dette programmet er enkelt å bruke også for dem som har liten erfaring med slike programmer. Ikke alle funksjonene er like avanserte, men de fleste kan være ganske nyttige og morsomme.
Du kan legge på effekter, rammer, forminske eller forstørre bildene, legge på tekst og objekter. Til å være et gratisprogram av denne typen har du svært god kontroll over hvordan prosessen skal utføres.
Sjekk ut: www.photoscape.org

FxFoto

FxFoto står egentlig for «Effects Photo», noe som signaliserer at her står spesialeffektene i fokus. Som for flere av de andre gratisprogrammene på markedet, finner du også her en betalversjon med flere funksjoner, og en del av de avanserte funksjonene må du betale for.
FxFoto kan være litt uvant å bruke til å begynne med, siden menyer og resten av grensesnittet ikke ser ut som et vanlig fotoredigeringsprogram.
Det er for så vidt heller ikke noe vanlig fotoredigeringsprogram. Her kan du for eksempel lage lysbildefremvisninger som i PowerPoint, hvor bilder «svisjer og svorsjer» inn fra siden, legge på tekst osv.
FxFoto er et program det tar litt tid å bli godt kjent med, men når du har blitt kjent er det nok mange som finner nyttige funksjoner i dette gratisprogrammet.
Sjekk ut: www.fxphoto.com

Gimp


Gimp er sammen med Paint.net noe av det stiligste du finner av gratis fotoredigeringsverktøy. Mens Paint.net bare finnes i Windows-versjon, finnes Gimp også i versjoner for Mac og Linux. Programmet er laget i åpen kildekode, og skulle du ha kunnskaper i programmering er det bare å laste ned kildekoden og gjøre dine egne endringer.
Når du installerer Gimp på en PC med norsk språk, vil du få en norsk utgave av programmet automatisk. Er du ute etter et kraftig og godt gratis fotoredigeringsprogram, bør du ta en titt på Gimp.
Sjekk ut: www.gimp.org

3 kommentarer:

  1. Jeg sitter å lesser gjennom noen av innleggene nå og jeg må få sagt at jeg synes det er bra skrevet alt sammen. Enkelt å forstå og fint å man henger med :)

    Ha en vakker dag.

    SvarSlett
  2. oj, ser den setningen ble merkelig. Mente å skrive:
    Enkelt å forstå. Det er lett å henge med på det du skriver.*

    SvarSlett
  3. Hyggelig at du liker innleggene! Det er bare å følge oss så kommer det flere tips:) Ha en strålende dag!

    SvarSlett