fredag 30. mars 2012

Hva skal du gjøre i påsken?

Skal du gjøre noe morsomt i påsken? Eller har du forslag til hva man kan gjøre der du bor eller skal? Del dine tips med oss!

God Påske alle sammen!

torsdag 29. mars 2012

Påskeoverraskelse

To av våre likere på Facebook vil få tilsendt en liten overraskelse fra oss.

Dette er: Helga Westerheim og Jeanette Bruserud


Vinner av Contour-filmkonkurranse

Vinner av Countour-filmkonkurranse ble Lars Samuelsen med finalebidrag nr 2. Gratulerer så mye! Du vil snart motta et Contour Roam hjelmkamera i posten:)

tirsdag 27. mars 2012

Påskeaktiviteter

I påsken finner man gjerne på litt påskeaktiviteter som alle i familien kan delta på. Forutenom utelek og lange turer, så kan det være hyggelig å samle familien til litt mer rolig aktivitet.
Noe som bestandig er hyggelig er å dekorere påskeegg.
Her kan man gjøre mye! Enten så kan man male eggene på den vanlige måten, eller så kan man:




Decoupage

Decoupage er en morsom dekorasjonsteknikk som går ut på å kle gjenstander med utklipte papirbiter, ofte fra servietter. Du fester papirbitene med et s.k. lakk/lim og avhengig av hvilken lakk/lim du bruker, kan du benytte decoupage på tre, keramikk, glass, stoff, porselen m.m. Servietter og papirlommetørkler er tynne og passer derfor godt til decoupage, men du kan også bruke f.eks. dekorpapir eller glansbilder.

Teknikken er enkel. Du pensler gjenstanden som skal dekoreres med det lakk/limet du har valgt. Deretter legger du på ditt/dine papirmotiv. Når det har tørket helt, legger du på ytterligere et lag lakk/lim.
Sjekk ut Panduro.no


Strikking

For dee litt mer ambisiøse så kan man strikke påskeegg. For å få litt kreative ideer hvordan man gjør dette så kan man kjøpe siste bok av Arne & Carlos
Eller di kan la deg inspirere av bloggen til Snippen Torild





Fotobok

Husk å samle dine påskeminner i en fotobok. Det er en fantastisk opplevelse å komme på hytta og sitte å mimre sammen med barn og venner om tidligere stunder på hytta!


Fotobok lager du enkelt ved å laste ned Mitt bildearkiv fra elitefoto.no
Mitt bildearkiv er et kraftig verktøy for digital bildebehandling - uten at de avanserte mulighetene har gått på bekostning av brukervennlighet. Med Mitt bildearkiv kan både erfarne digitale fotografer, og de som er i startgropen finne seg til rette.


Påskeegg leting


Hvert år kommer påskeharen med påskeeggene til våre barn. Siden vi her snakker om en hare, så er det også naturlig at eggene blir lagt ute. Det vil si at vi foreldre må ut å gjemme egget enten sent fredag kveld eller tidlig lørdag morgen. Prinsippet blir jo litt likt julesokkene, bare at disse eggene skal gjemmes på nye steder hvert år. Våre barn synes det er helt topp å lete rundt etter egg, selv om den eldste for lenge siden har forstått hvem som virkelig står bak produksjonen:)


Har du noen tips på påskeaktiviteter? Del de gjerne med oss!

Husk å ta vare på øyeblikket- print dine bilder!

Påskeoverraskelser


Da er en påskeoverraskelse sendt til Sølvi Jensen i Haugesund.



MEN....vi har to stykker igjen! Del ditt øyeblikksbilde på bilder@elitefoto.no innen utgangen av fredag og vi trekker ut to tilfeldige som får en liten påskeoverraskelse i posten:)
Disse bildene vil vi dele som et inspirasjonsalbum på Facebook.

Elite Foto tar vare på livets viktige øyeblikk!

fredag 23. mars 2012

Fotoredigering

Mange lurer på hvordan de enkelt kan redigere sine bilder.
De erfarne bruker gjerne Photoshop, men for mange holder Photoshop Elements i massevis. Dette er et bildebehandlingsprogram som bruker koste rundt 1000,- kroner.
Man kan blant annet eksperimentere med effekter som f.eks. begrenset dybdeskarphet, lage morsomme bildemontasjer med funksjonen Picture Stack, eller få frem en drømmelignende stemning ved hjelp avOrton-effekten. Photoshop Elements 10 har også nye tekstfunksjoner som gjør det mulig å legge inn tekst som følger kurver, konturer og andre former i bildene. I tillegg finnes det nye guider til bildebeskjæring som hjelper brukere på alle nivåer til å forbedre komposisjonen. Den smarte penselen kan benyttes til å male unike effekter på utvalgte deler av et fotografi – ved hjelp av blant annet 30 nye penseleffekter, for eksempel blyantskisse og oljepastell.

Photoshop Elements 10 passer for brukere som er aktive i sosiale medier og forum på nettet. Man kan dele fotografier direkte fra Elements Organizer – og gir en rekke alternativ til hvordan spre bilder på Facebook, Flickr, YouTube eller Photoshop.com. Blant annet kan Photoshop Elements integreres med vennelister på Facebook hvilket gjør det enkelt å tagge bilder som siden kan lastes opp på Facebook.

Serif PhotoPlus SE


Serif tilbyr en lang rekke programmer for å redigere bilder, skrive dokumenter, lage websider, kunst og 3D-animasjoner. Felles for alle er at du kan laste ned en gratisversjon, eller betale noen kroner for å kjøpe en mer avansert utgave.
Fotoredigeringsprogrammet PhotoPlus er et avansert verktøy for å redigere bilder, også selv om du velger gratisversjonen.
Det støtter redigering i lag, kloning og filter. I motsetning til mange andre gratisprogrammer, gir PhotoPlus en følelse av å jobbe i et kvalitetsprogram.
Sjekk ut: www.freeserifsoftware.com

PhotoScape


PhotoScape er ikke et fotoredigeringsprogram på samme måte som Photoshop, Gimp og Paint.NET. Det er mer et kreativt verktøy for å leke med, forbedre og skrive ut bildene dine.
Programmet er delt inn i 13 ulike deler, som du velger mellom med et trykk fra PhotoScape-hjulet. All tekst er på norsk, så dette programmet er enkelt å bruke også for dem som har liten erfaring med slike programmer. Ikke alle funksjonene er like avanserte, men de fleste kan være ganske nyttige og morsomme.
Du kan legge på effekter, rammer, forminske eller forstørre bildene, legge på tekst og objekter. Til å være et gratisprogram av denne typen har du svært god kontroll over hvordan prosessen skal utføres.
Sjekk ut: www.photoscape.org

FxFoto

FxFoto står egentlig for «Effects Photo», noe som signaliserer at her står spesialeffektene i fokus. Som for flere av de andre gratisprogrammene på markedet, finner du også her en betalversjon med flere funksjoner, og en del av de avanserte funksjonene må du betale for.
FxFoto kan være litt uvant å bruke til å begynne med, siden menyer og resten av grensesnittet ikke ser ut som et vanlig fotoredigeringsprogram.
Det er for så vidt heller ikke noe vanlig fotoredigeringsprogram. Her kan du for eksempel lage lysbildefremvisninger som i PowerPoint, hvor bilder «svisjer og svorsjer» inn fra siden, legge på tekst osv.
FxFoto er et program det tar litt tid å bli godt kjent med, men når du har blitt kjent er det nok mange som finner nyttige funksjoner i dette gratisprogrammet.
Sjekk ut: www.fxphoto.com

Gimp


Gimp er sammen med Paint.net noe av det stiligste du finner av gratis fotoredigeringsverktøy. Mens Paint.net bare finnes i Windows-versjon, finnes Gimp også i versjoner for Mac og Linux. Programmet er laget i åpen kildekode, og skulle du ha kunnskaper i programmering er det bare å laste ned kildekoden og gjøre dine egne endringer.
Når du installerer Gimp på en PC med norsk språk, vil du få en norsk utgave av programmet automatisk. Er du ute etter et kraftig og godt gratis fotoredigeringsprogram, bør du ta en titt på Gimp.
Sjekk ut: www.gimp.org

Test av Samsung NX-200 i Lyd & Bilde



Mange tenker kanskje ikke på Samsung som en kameraprodusent. Det er ikke mange år siden få tenkte på dem som TV-produsent heller. I dag er de størst på TV, mens kameraene ikke har fått den oppmerksomheten de kanskje fortjener, etter tester å dømme i alle fall. Noe som absolutt kan endre seg, NX100 var et friskt pust i markedet, med innovative funksjoner og god bildekvalitet. Problemet var bare at Samsung var ikke alene om den kombinasjonen.
Etterfølgeren NX200 har beholdt alt som var bra med NX100, bortsett fra batteritiden som er kortere, og forkastet resten. Til fordel for langt bedre brukervennlighet, bedre ergonomi, flere nyttige funksjoner og langt bedre bildekvalitet. Kameraet plasserer seg et sted i nærheten av Olympus PEN E-PL3, Panasonic Lumix GF3, og Sony NEX-5N, men har mer tilfelles med Sony-kameraet enn de andre to.
Ny bildebrikkeFor NX200 bruker en helt ny 20,3 megapiksler CMOS-bildebrikke der forgjengeren hadde en aldrende 14,3 MP brikke. Det er bare Sony NEX-7 som har flere sensorer på brikken. 24 Mp på en CMOS-brikke i samme APS-C format, men NEX-7 er et dyrere og påkostet kamera rettet mot de mest krevende proffene.
I NX200 har den nye bildebrikken fått et forbedret fargefilter som slipper gjennom mer lys og et mildere anti-passfilter (som reduserer moare). Mikrolinsene over millioner av sensorer, er plassert enda tettere og nærmere for å fange mer lys, og få med enda mer av lyset i ytterkant av hver mikrolinse. Sammen med en ny bildeprosessor som støtter 1080p/30 fps HD-video, er NX200 blant de teknisk mest spennende kompakte hybridkameraene.
Flere funksjonerOg det er kjapt. 7 bilder per sekund er oppe blant de beste, bare slått av Nikon 1-serien og nevnte NEX-modeller. Men kameraet klarer ikke å fokusere mellom eksponeringene på slike hastigheter, og bufferen stopper fort serieopptaket etter knappe 11 bilder. Da må bufferen tømmes. Noe som tar lenger tid enn vi likte på NX200, særlig når man skyter råfiler og jpeg-filer samtidig. Så ja, det er kjapt, men i praksis har NX200 sine begrensninger.
Hele 10 såkalte smartfiltre hvor man kan legge på – ganske – festlige filtereffekter, og 13 dels morsomme, dels meningsløse ”Magic Frames”, kan legges på bildene.

I motsetning til forgjengeren NX100 støtter ikke NX200 Samsungs EVF10 elektronisk søker. Men det nye 18-55 mm zoomobjektivet med integrert bildestabilisator, har beholdt iFunction-knappen – iFn - vi likte godt på NX100s 20-50 mm zoom. Et trykk på knappen på siden av objektivet, sender de mest brukte innstillingene frem i en linje nederst på den sylskarpe OLED-skjermen. Da har man praktisk tilgang til funksjoner som eksponeringskompensasjon, ISO-følsomhet fra 100 til 12800 ISO med mer. Kameraet har ikke integrert blits, men en separat foldbar liten batteriløs affære som ikke rekker langt, men tar lite plass.

Flere objektiverSamsung har inntil nylig hatt få objektiver til NX-systemet. Med den nye 18-55mm f3,5-5,6 som NX200 leveres med, er utvalget oppe i 10 stykker. Om vi tar med de annonserte som ennå ikke er tilgjengelig. Da kan man velge16mm iFn f2,4 og 20mm f2,8 iFn vidvinkel, 30mm f2,0 normalbrennvidde, 60mm iFn f2,8 med 1:1 makro, 85mm iFn f1,4 tele, 20-50mm iFn 3,5-5,6, 18-200mm iFn f3,5-5,6 og 50-200mm f4,0-5,6 telezoomer. I tillegg er det annonsert en 16-80mm iFn f3,5-4,5 som skal være tilgjengelig i mars. Den aner vi ikke hva koster, men bortsett fra 85mm f1,4, er de fleste objektivene rimelige. 20mm f2,8 koster drøyt 2.000 kroner, 50-200mm telezoom likeså.
I håndenSamsung har krympet kameraet sammenlignet med NX100. Nå ligner det faktisk på et NEX-kamera fra erkerivalen Sony, bare med mer oversiktlig plassering og merking av knapper og ratt. Bare det at NX200 har plass til en blitssko i stedet for Sony NEXs håpløse proprietære, trekker opp. Funksjonshjulet er takk og lov plassert slik at det kan betjenes med en finger. Ved siden av på toppen det alltid uunnværlige innstillingshjulet, og bak, tydelig markerte knapper og innstillingshjul. Og den meget lyssterke OLED-skjermen, dessverre ikke trykkfølsom, men pytt.

Håndgrepet er nesten perfekt utformet, men kledd i plast og ikke gummi dessverre. Det gjelder også tommelfingergrepet på baksiden. På tide å snakke med noen fotografer kanskje Samsung, og ikke bare ingeniører? Ellers er kvaliteten tillitvekkende. Lettmetallhuset er godt å holde i. De sterkt forbedrede og langt mer oversiktlige menyene trekker også opp. Dette er et kamera de fleste amatører med ambisjoner enkelt og greit klarer å sette seg inn i, og raskt lykkes med å få gode bilder fra.
BildekvalitetFor det er ikke mye galt med bildekvaliteten. Svært høy oppløsning og generelt god skarphet som ikke står noe tilbake for et dyrt speilreflekskamera, er et gledelig syn. Den nye 18-55 mm er knapt verdens skarpeste – eller rettegnende – objektiv, men som kitobjektiv betraktet gjør det en bra jobb. Vi har sett det verre. På 18 mm er tønnefortegningen påtagelig. Det er mulig å korrigere i kameraet, men skarpheten i hjørnene blir ikke bedre. Den blir faktisk ikke bedre før blender 8 og 11, og holder seg jevn til man passerer blender 16. På 35 mm brennvidde er linjefortegningen nesten borte, og skarpheten er jevn og fin fra blender 4,5 til og med blender 16. Samme gjelder 55 mm fra blender 5,6, men her introduseres svak puteformet linjefortegning.
NX200 har derimot en liten fordel i høyere oppløsning, sammenlignet med Sony NEX-5N og Panasonic Lumix GX1. Ikke går det ut over bildestøy på høy ISO i faretruende grad heller. På våre testbilder dukket finkornet støy opp på 1600 ISO, men ble ikke fremtredende før ved 3200 ISO. Velg og merke på en kalibrert 2,5K skjerm. Ved 6400 ISO øker støyen betraktelig og fargestøyen gjør sin synlige inntreden. 12800 ISO er brukbart, men nå har oppløsningen for lengst måttet vike for kraftig støydemping, og detaljer forsvinner i grums. Sammenlignet med referansen på høy ISO, Sony NEX-5N, er det lite som skiller, dog i Sony-kameraets favør. Sammenlignet med GX1 klarer NX200 seg bedre på høy ISO, unntatt på 12800, hvor begge er dårlige.
Fargebalansen heller mot kjølig fargetemperatur. Både utendørs og innendørs faktisk, men er i det minste konsistent. Fargene er dessuten undersaturert når standard fargemetning er valgt, og oversaturert når livlig er valgt. Her må man eksperimentere med egne justeringer for å finne foretrukken fargemetning. Sammen med en tendens til å overeksponere et tredjedels trinns, fikk jeg ikke samme sortnivå og grunnkontrast som fra GX1, men bildedynamikken etter korrigering viste seg likevel å være svært bra.
HD-video blir knallfint med NX200. Selv med 30 fps er det knapt synlig flimmer under panorering, oppløsningen er høy og opptakene ser rene og klare ut, selv på en stor skjerm. Med stereomikrofonene på toppen får man ok lydkvalitet, men muligheten for å bruke en separat mikrofon ville løftet kvaliteten mange hakk.
KonklusjonFor entusiastiske fotoamatører som ser etter et kompakt systemkamera, er NX200 et treffsikkert valg. Bildekvaliteten fra kameraet står ikke tilbake for noe vi har testet, og det eneste vi trekker for er ujevn optisk ytelse fra 18-55 mm zoomen. Bilde- og videokvaliteten er rett og slett i aller øverste divisjon, med svært høy oppløsning kombinert med oppsiktsvekkende lite bildestøy. Samtidig er kameraet lite og lett, og ikke minst enkelt å bruke. Det betyr at man får flere flotte bilder med Samsung NX200, enn med mange andre kameraer vi har testet.

Tekst er hentet fra Lyd og Bilde: http://www.lydogbilde.no/test/samsung-nx200

onsdag 21. mars 2012

Kompaktkameraer: Allsidig, lett å bruke, passer i lommen

 

Utbrettbar skjerm viser livet fra alle vinkler

mandag 19. mars 2012

Ta bilder på en annen måte

Når det gjelder hva man kan ha som motiv for å ta fine bilder så er det kun fantasien som setter grenser. I dette innlegget skal jeg vise hvordan olje, vann og en spraglete skjorte kan bli til et bilde som er verdt å henge på veggen.



Utstyr


  • Kamera
  • Stativ
  • Makro-objektiv
  • Glassfat
  • Vann
  • Olje
  • Fargerik bakgrunn

Oppsett

Finn frem to stoler, og plasser glassformen oppå dem som vist på bildet. Pass på at formen ikke faller mellom de to stolene. (Greit... Det var en dårlig vits.) Så fyller du litt vann i formen og heller litt matolje oppi. Oljen vil legge seg i "bobler" oppå vannet, og det er nettopp dette vi skal ta bilde av. Under glassformen legger du noe fargerikt. Jeg brukte en skjorte, men om du ikke har like dårlig klessmak som meg kan du bruke et ukeblad, en cd (Santana gjør seg bra!) eller egentlig hva som helst. Jeg har et stativ som gjør at jeg kan orientere kameraet mitt vertikalt, og dette er en stor fordel her. Stativet gjør at bildene blir helt skarpe, men om du ikke har det kan du holde kameraet på vanlig måte. Jeg brukte også et makro-objektiv, men et annet objektiv kan også brukes.





Innstillinger på kamera

Sett kamera på blenderprioritet (A eller Av) og sett blenderen til f/8. Det er typisk på denne blenderen at objektivet yter sitt beste, og det gir en passe dybdeskarphet for et slikt bilde. Jeg undereksponerte bildene med 2/3 trinn for å få fargene jeg ville ha. Jeg brukte også en snorutløser for å unngå vibrasjoner i kameraet. Sett ISO til den laveste innstillingen du kan for å få best mulig bildekvalitet. Det er best å fokusere manuelt for å sikre at fokus er på oljen og ikke bakgrunnen, og har du Live View på kameraet er dette en enkel jobb. Så er det bare å knipse i vei!



Feil jeg gjorde

For å få variasjon i bildene tok jeg en skje og rørte litt rundt i oljen, og så tok jeg bilder. Dette ga meg to problemer:


  • Det var overskyet ute så jeg fikk en lukkertid på ca 1/15 sekund. Dette var ikke nok til å fryse bevegelsen til oljen og resulterte i mange uskarpe bilder.
  • Når jeg rørte i formen kom skjeen borti bunnen og førte til skjemmende striper (se bildet under)

Begge disse feilene var vanskelig å se på skjermen på kameraet så jeg så dem ikke før jeg fikk bildene opp på skjermen på pc-en. Og da var alt pakket sammen... Jeg håper ihvertfall at du ikke gjør de samme feilene når du prøver dette!

Artikkelen er skrevet av vår blogger Fredrik Knoph