søndag 8. juli 2012

Så enkelt kan du retusjere bildene dine


Etterarbeid er helt vesentlig for å få et godt bildeprodukt. Her viser vi deg hvordan du enkelt og gratis kan redigere bildene dine til det bedre. 


Klikk les mer!

Mange mener at arbeidet før du tar et bilde er det viktigste leddet i hele bildeprosessen. Det å stille inn kameraet og få riktig utsnitt kan spare deg for mye ekstraarbeid. Men når bildet først er tatt er det ikke alltid man er like fornøyd med farger og lysforhold. Da er det mye man selv kan gjøre.

Vi tar for oss redigering i gratisprogramvaren GIMP. Det finnes flere alternativer på markedet, men få har like mange og tilgjengelige muligheter som GIMP. Adobe Photoshop er det mange foretrekker, men ofte kan man få gjort like mye i gratisprogramvare. GIMP kan lastes ned her: http://www.gimp.org/

Justere lysbalanse og utsnitt

Dette er utgangspunktet:


Et undereksponert bilde som mangler riktig utsnitt. I dette tilfellet ønsker vi at uttrykket på hunden kommer frem, og at lysforholdene på bildet er mer balansert.
Vi går inn i GIMP og åpner bildet.


Neste steg er å beskjære bildet så vi får et riktig utsnitt. Båten og snøhaugen er ikke viktig for komposisjonen i bildet, og vi ønsker å få ansiktet til hunden frem. Vi begynner med beskjær-funksjonen i GIMP.



Klikk på "Crop Tool" og velg utsnitt ved å merke av venstre toppunkt i utsnittet, hold venstre musetast ned og deretter flytt musen ned forbi hunden og til høyre bunnpunkt som anvist på bildet under.



Etter du har merket av utsnitt kan du lett utvide eller innsnevre utsnittet ved å klikke og holde inne det ytterpunktet du ønsker å forandre i et av hjørnene.

Når du har valgt utsnitt klikker du på "Enter-tasten" på tastaturet. Bildet er nå beskjært.



Har man tatt et utsnitt kan det være at bildet er ganske lite på skjermen slik at man ønsker å zoome litt inn. Ved å endre prosenttallet helt nederst til venstre i programmet og velge f.eks "70%" får man et bedre utgangspunkt


Bildet har nå fortsatt en feil lysbalanse. Ved å bruke levels kan man endre kontrastene og lysstyrken i bildet.
Klikk på "Colors" i toppmenyen og velge "Levels" kan man endre lysbalansen i bildet.


Lek deg ved å justere de tre pilene som anvist over. Når du har fått bedre lysbalanse i bildet klikker du "OK".
Dersom du ikke får et akseptabelt resultat gjennom levels, kan du prøve "Curves". I curves har du større mulighet for å jevne ut bildet, men i startfasen kan det være vanskelig å jobbe presist i dette verktøyet, så vi holder oss til levels her.
Justere fargebalansen


Justere fargebalansen i bildet

På bildet av blomsten under er fargebalansen feil. Det er mye grønt i bildet og rødfargen kommer ikke godt frem.


Klikk på "Colors" i toppmenyen og velg "Color Balance". Når får du opp justeringsmuligheter til å regulere fargebalansen. Ofte holder det å kun jestere "Midtones" i bildet. I dette eksempelet er det for mye grønt i bilde. Vi trenger derfor å legge til mer rød- og blåfarge. Huk vekk "Preserve luminosity".



Gimp har et hav av muligheter for å retusjere bilder. Trenger man en "quick fix" av bildet kan man bruke autofunksjonene under "Colors". Ofte kan også dette være en start så man i mindre grad trenger å finjustere på ulike balanser i bildet.

Man har også mange muligheter ved bruk av farge filtre i programmet. Går man inn på "Colors" og deretter "Filter Pack". 

Endre størrelsen på bildet

Ofte trenger man å redusere størrelsen på bilder. Speilreflekskamera tar bilder på mange megabytes og dersom man skal laste opp et bilde på nettet kan det lønne seg å redusere størrelsen på bildet. Et utgangspunkt kan være størrelsen 1024x768. Med stor sannsynlighet har du en oppløsning 1980x1024px om du bruker en større flatskjerm, for å ta dette i betraktning.

For å justere ned størrelsen på et bilde:
Trykk på "Image" i toppmenyen. Velg "Canvas size". Før du gjør noe er det viktig å klikke på magnetsymbolet til høyre for tekstfeltene som vist under. På denne måten beholder man bredde- og høydeproporsjoner.



Skriv eksempelvis inn "1024px" i bredden og "768px" i høyden.

Nå kan du lagre bildet i ønsket format. Ofte foretrekker man JPG. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar